Хайде да вземем няколко коктейла, за да отпразнуваме или 5 начина умело да кажете „Не“. Как да защитим целите си деликатно?

Хайде да вземем няколко коктейла, за да отпразнуваме или 5 начина умело да кажете „Не“. Как да защитим целите си деликатно?

Придържането към програма за обучение и хранене може да дойде с различни пречки и предизвикателства. Един от най-трудните за преговори може да бъде справянето с „продавачите на храна“.

Ако имате конкретна цел за здраве и фитнес, може да е трудно да кажете „не“ на колеги, които носят бисквити в офиса, на семейството, което пече за вас, или на приятели, които искат да пият с вас. Когато мислим за „търсачи на храна“, предполагаме, че се опитват да ни саботират, но това не винаги е така. По-често те са просто добронамерени жестове от хора, които искат да се свържат с вас и да покажат, че ги е грижа, но не вземат предвид текущите ви цели за здраве и фитнес.

Запомнете, ако наистина искате да имате нещо, имайте го!  Въпреки това, вие сте напълно в рамките на вашите права да кажете „не, благодаря“ на нещо, което не смятате, че ще служи на вас или вашите цели в момента. Трудността понякога е в това как да кажете „не“, защото не искате да нараните чувствата на хората. Не сте ли съгласни с мен? Ето 5 основни съвета как най-добре да подходите към тези неудобни ситуации:

1. Всички те съветват „Един няма да те убие – давай!“ Подходът: „Знам, но познавам и себе си и след като започна, просто не мога да спра, така че в момента бих предпочел да се придържам към целите си, но благодаря.“

2. „Всички останали имат такъв, не бъди толкова строг“. Подходът: „Храната винаги ще има и точно сега съм решен да постигна целта си. Щастлив съм да седя и да разговарям с вас, докато всички вие се наслаждавате!“

3. „Направих това специално за теб!“ Подходът: „Това е много внимателно от ваша страна и винаги съм обичал вашето „…….“, но ще го пропусна за днес и ще го запазя за друг ден. Надявам се, че разбирате.“

4. „Хайде да вземем няколко коктейла, за да отпразнуваме!“ Подходът: „Нямам търпение да празнувам с вас, но какво ще кажете вместо това да отидем на спа ден или да пазаруваме, за да празнуваме вместо това?“

5. „Давай, ще взема още едно парче, ако го направиш!“ Подходът: „Напълно добре е да имате друг, моля, наслаждавайте се! Но не искам точно сега, благодаря ви. Балансираната диета е най-добрият начин – реалистичен и постижим. Факт е, че диетата не е универсална – тя се различава от човек на човек според вашия тип тяло и цели.