През последно време, според  анализ от практиката ми,  все повече хора от различни възрасти и страдащи от хранителни разстройства се обръщат към мен. Идват в търсене на подходяща за тях терапия, консултация или за потвърждение на поставена диагноза или за уверение към метода на лечение. Не крия, че доста често срещам конфликт на медико социални терапии извън техните потребности, както и раздвоеност относно разбиранията им в това, че страдат от вид хранително разстройство.

КАК ние специалистите по хранене бихме могли да ПОМОГНЕМ?

Става въпрос за търсене и намиране на правилните отговори за вас или вашето дете именно за да осигурите солидна основа, необходима за здравословни модели на хранене през целия живот. А правилните отговори са ключов фактор в мотивацията при положителен изход от заболяването. Всеки от нае е уникален, познава тялото си, начина си на живот и какво ще работи за него. Спазването на това е от решаващо значение, когато обмисляме промени в диетата или градим нов модел на хранене. Възстановяването на хранителния баланс означава изключително много. Свързвам го с изкачване на планина. Това е изключително тежка работа и понякога може да се почувствате изгубени или сякаш не можете да направите повече крачка. Но ви уверявам, че заедно можем да открием КАК да направите следващата си здравословна стъпка. Да достигнете до пикови нива на удовлетворение.

Изборът на правилния човек, от когото да потърсите съвет относно храненето, може да бъде объркващ. Много хора и специалисти твърдят, че са експерти по хранене, но в практиката си показват ограничени познания и не предлагат защита на обществеността. Фактора допринася за епидемията от неувереност между пациент и медицински специалист в наши дни. Пояснявам нуждата от яснота и правилното боравене с информационните източници в избор на специалист.

Диетолозите (RD’s) и тези от нас, които са преминали квалификационно обучение в насока хранителни разстройства,  много често сме наричани „Златен стандарт“, когато става дума за специалисти по хранене. Защото носим и богатство от специализирано медицинско образование и научни знания за физиологичните причини и последици от недохранването, които изобщо са уникални за обучението ни. Можем да установим кога промените в теглото, нагоре или надолу, са в нормални граници, свързани с прекомерно или недохранване или са показателни за нехранителни проблеми, като нека първосигнално приложа, неизправност в работата на бъбреците или пък хормонален дисбаланс.

Често хората с хранително разстройство толкова са свикнали със симптомите си, че не ги съобщават. В някои случаи ставам като детектив, идентифицирайки симптомите въз основа на хранителният прием и медицински доклади от страна на пациентите, при посещение изобщо от съвсем друго естество. Наскоро в кабинета ми дойде млада жена за консултация относно тиреоидит на Хашимото , но в последствие се установи и Булимия и редица още състояния които да взема в предвид. Не давам случайно този пример. Хубаво е да знаете, че трябва да работим съвместно с общопрактикуващия лекар, или специалист по предназначение, за лечение на последиците от хранителното разстройство и когато се предписва нова хранителна добавка.

Ние проследяваме редовно развитието на хранителната терапия, за да определим какви бариери (независимо дали външни или вътрешни) пречат на извършването на препоръчани или необходими промени.  Редовните ми клиенти и пациенти, могат да потвърдят, че предавам всички проблеми, които не са свързани с храненето, на другите включени здравни специалисти. Когато пациентът е разсеян от проблемите на консултирането от теми за храна и хранене, играем решаващата роля за справяне с тези теми, така че специалистът по психично здраве (психолог) да може да се съсредоточи върху арената на психичното здраве.

Има и няколко различни вида хранителни дефицити, които са често срещани при хора с хранителни разстройства

Електролитите са важни за функционирането на клетките в тялото и позволяват на тялото ни да работи. Електролити като натрий и калий са от решаващо значение за позволяването на клетките да генерират енергия, да поддържат стабилността на стените си и да функционират като цяло. Те генерират електричество, свиват мускулите, движат водата и течностите в тялото и участват в много други жизненоважни дейности, които ни помагат да живеем. Електролитните аномалии са много типични при хора с хранителни разстройства.  Най-честите видове електролитни аномалии са ниски нива на натрий и калий. Нисък калий се среща при тези, които повръщат или злоупотребяват с лаксативи или диуретици, докато нисък натрий е по-вероятно да се появи при тези, които пият прекомерни количества вода или за задоволяване на глада, или за фалшиво повишаване на телесното тегло преди медицинско посещение. Да, в практиката си често хората с анорексия се опитват да ме манипулират с подобен тип трикове. Допълвам, че водната интоксикация, причиняваща нисък натрий, може да причини гърчове, кома и смърт. Както ниските нива на калий, така и ниските нива на натрий могат да бъдат коригирани, когато се наблюдават внимателно от медицински специалисти в болнична обстановка.

Фосфорът е много важен минерал в тялото. Той е отговорен за формирането на нашите кости и зъби. В допълнение, фосфорът помага за метаболизма на въглехидратите и мазнините. Нивата на фосфор може да са нормални, когато човек за първи път започне лечение на хранително разстройство; нивата обаче могат да спаднат бързо, след като индивидът започне да увеличава приема на храна. Ниският фосфор е един от най-важните индикатори, че индивидът е развил синдром на повторно хранене.

Това се случва най-често, когато пациентът увеличи приема на храна след период от време на ограничаване на калориите и бърза загуба на тегло. Синдромът на повторно хранене може да причини смърт, ако не бъде разпознат и лекуван правилно. Загубата на тегло е много често срещана при Анорексия нервоза. Когато теглото стане твърде ниско, възникват много здравословни усложнения, включително загуба на костна маса, загуба на менструация, структурни мозъчни промени, сърдечно-съдови аномалии и нестабилност на жизнените показатели.

Както съм посочила по-горе, загубата на костна маса е често срещан хранителен дефицит при анорексия. Когато теглото падне под здравословно ниво, жените не произвеждат толкова много естроген. Когато производството на естроген намалее или спре, може да настъпи Аменорея (липсата на менструален цикъл). Ниските нива на естроген допринасят за значителни загуби на костна плътност. В случая, помагам на хората с хранителни разстройства, като наставлявам и насърчава наддаването на тегло в безопасна среда. Обикновено хората с Анорексия нервоза се страхуват от напълняване. Хората с анорексия с ниско телесно тегло трябва да наддават бавно, за да избегнат синдрома на повторно хранене (както съм посочила по-горе). Много е опасно за човек с анорексия да наддаде на тегло сам, без експертизата на диетолог или специализиран лекар. Предписвам правилното количество калории и подходящи функционални храни за наддаване на тегло, за да улесни бавното, контролирано наддаване на тегло. По този начин предотвратявам усложненията на синдрома на повторно хранене.

Електролитните аномалии са много чести и сред хората с булимия, тъй като повръщането, употребата на лаксативи и диуретици и прекомерното физическо натоварване причиняват много аномалии. Като медицински специалист по хранене, помагам на хората с булимия, като бавно насърчавам нормализирането на моделите на хранене. Хората с булимия обикновено са в цикъл на преяждане или прочистване или ограничаване на храненето. Често се случва да загубят усещането за истински си глад и ситост. В този аспект, работя така с клиента, че да му помогна да идентифицира своите сигнали за глад и ситост, както и ги уча каква е здравословната порция за тях.

Преяждането е трети вид хранително разстройство, което изисква помощ

Разстройството на преяждането означава, че човек ще преяжда или ще изяде необичайно голямо количество храна наведнъж. За разлика от булимията, страдащите няма да се ограничават след това или да се опитват да компенсират голямото количество изядена храна. Практиката налага да се идентифицират кои храни или ситуации предизвикват преяждане – за да им помогна да нормализират моделите си на хранене.

прочети още тук: