Витамини от групата В. Пиродоксин В6. За трениращите освен влиянието му в белтъчната обмяна е важно и това върху мастната. В6 и затлътяване.

Витамини от групата В. Пиродоксин В6. За трениращите освен влиянието му в белтъчната обмяна е важно и това върху мастната. В6 и затлътяване.

Продувания сочат, че ползите от витамин B6 включват подобряване при неврологични състояния като припадъци, хронична болка, депресия и болест на Паркинсон. Изследователите смятат, че това е свързано с факта, че витамин B6 играе важна роля в производството на серотонин и допамин, които са необходими за комуникацията на нервната система.

Съществуват доказателства, че за хората, които не получават необходимото количество от витамин B6, съществува повишен риск от заболявания на сърцето и ревматоиден артрит. В скорошно мащабно проучване в Япония, изследователите са открили, че голямата консумация на храни, съдържащи витамини B6 и B12 води до намаляване на риска от смърт в следствие на инфаркт, коронарна болест на сърцето и сърдечен срив.

Някои експерти поставят под въпрос част от ползите от витамин B6

В скорошен преглед на проучванията относно хранителните добавки, проведен от Медицинския център на Дюкския университет, изследователите са открили, че витамин B6 може да намали риска от дегенерация на макулата (заболяване, което може да причини слепота) и инсулт. От друга страна, те са открили малко доказателства за това дали витаминът предотвратява риска от кардиоваскуларна болест и проблеми с паметта в следствие на остаряването.

Познати са 36 съединения

(повечето пиридинови производни), притежаващи витамин В6 активност. От тях най-добре проучени са пиродоксинът, пиродоксалът и пиродоксаминът. Биологично активни са фосфорните им производни (естери), които се образуват в черния дроб и отчасти в стената на тънкото черво. Основните му депа в организма са черният дроб, мозъка, бъбреците и  сърдечният мускул, като в черния дроб количеството е най-голямо, защото се натрупва в свързана с белтъци форма. Общото съдържание витамин В6 в организма е 30-150мг., а в кръвната плазма 1-8 мкг/100мл.

Пиродоксинът представлява безцветни кристали с горчив вкус, лесно разтворими във вода и спирт, а по-трудно в органични разтворители.  Устойчив е на високи температури, в по-голяма степен от пиродоксала и пиродидоксамина и дори в силно кисела и силно алкална среда не губи витаминната си активност. На светлина особено в   неутрална среда бързо се разрушава – най-силно от ултравиолетовите лъчи, а при топлинна обработка се губи от 1/4 до 1/3.

Фосфорните естери на трите активни форми на витамин В6

се явяват коензими и са изключително важни за процесите на трансаминиране – пренос на аминни групи от аминокиселините (в синтеза и в разграждането им). Това е много важно звено в обмяната, защото осъществява връзката между белтъци, мазнини и въглехидрати. Под формата на пиродоксал-5-фосфат участва в декарбоксилирането (отцепването на карбоксилната група) от аминокиселините, водещо до превръщането на аминокиселините в глюкоза. Друг важен негов ефект е, че стимулира отлагането на глюкозата като гликоген в организма. Свързва се и със стероидни рецептори и може да  бъде използван в комплексната терапия при рак на гърдата и простата. Установено е, че приемът му от възрастни хора в дози над 4,6 мг може да намали с 67% риска от сърдечни заболявания.

Участва в образуването на редица биогенни амини

като адреналина, норадреналина, допамина, хистамина, серотонина, гама-аминомаслената киселина и др. Също участва и в процесите на десулфуриране и излъчването на сяросъдържащите аминокиселини метионин, цистеин и таурин с урината, в процесите на кръвотворенето (синтез на хема и изобщо на порфините) и на обмяната на колагена.

Необходим е за синтезата на никотиновата киселина и въобще е пряко свързан с обмяната на витамин РР – образуването на последния от триптофан, като липсата на витамин В6 в организма напомня същите симптоми на авитаминоза витамин РР.

За трениращите освен влиянието му в белтъчната обмяна е важно и това върху мастната

Пряко е свързан с обмяната (синтезата) на ненаситените мастни киселини, активира превръщането на белтъци в мазнини и разграждането на висшите масти в по-нисши. Превръща линоленовата в арахидонова киселина и има липотропно действие.

При затлъстяване

е намерено понижение на количеството му в плазмата и тъканите. Затова често при диети за отслабване той се предписва в по-високи дози – 50-100мг дневно за 2 до 4 седмици. Често е в комбинация с витамините РР и В2, както и с високи дози (0,5 – 2,0 гр.) витамин С и можем да го видим в много от типовете “Fat Burners”.

Ефектът му в тази насока е свързан с обмяната на катехоламините (адреналин, норадреналин, допамин), играещи роля върху мастната мобилизация (липолиза) и осъществяващи известно диуретично действие. Наблюдавано е, че при прием над 40 мг дневно рискът от образуване на камъни в бъбреците под формата на оксалати е увеличен с 2/3 спрямо консумиращи по 3 мг или по-малко дневно.

Приемът му е задължителен при консумацията на много белтъчини, като за всеки грам протеин се препоръчват приема на  около 0,02 мг витамин В6 . Той може да намали антипаркинсоновия ефект на L-DOPA и затова част от спортистите го избягват като суплемент непосредствено преди лягане.

Жените, използващи контрацептивни средства

го пият за премахване на депресията (в дози от 100-150мг), както и преди цикъла за нормализиране на нервната дейност при т.нар. предменструален синдром (100мг). Тук е използвано влиянието му върху серотонина и адреналина. При много високи дози (над 500 -1000 мг дневно) са наблюдавани световъртеж, а в някои случаи и гърчове. Медицинската практика не препоръчва за възрастни приема на дози по-високи от 100 мг дневно.

При нормални условия чревната синтеза на витамин В6 е достатъчна

за да задоволи нуждите на организма. Недостигът му води до увреждане на нервната система, лигавиците и кръвта. Появяват се безапетитие, гадене, повръщане, конюнктивит, възпаления,  себореен дерматит, анемия, раздразнителност, отпадналост (мускулна слабост и атрофия),  сънливост, психични нарушения, полиневрити (изтръпване на крайниците), конвулсии, смущения в сърдечната дейност (атеросклеротични изменения на коронарните съдове), мастна инфилтрация на черния дроб и др.

Авитаминоза витамин В6

може да бъде породена от наследствени ензимни дефекти и хронически заболявания на стомашно-чревния тракт, прием на широкоспектърни антибиотици и сулфонамиди, орални контрацептиви  или на антагонисти (различни токсични вещества). Известни негови антагонисти са : 4-дезоксипиродоксини, хидразони, токсопиримидинетерфосфат, дезоксипиродоксин, хидразини, циклозерин, тиоламини и др.

Витамин B6 се съдържа

в най-големи количества в дрождите, зърнените храни, бирената мая, черния дроб, месото и в яйчния жълтък ( 0,53 мг/100гр.), бобовите храни (соята, грахът, фасулът) и в по-малка степен в оризът, картофите, червените чушки, рибата и др.

Дневната доза по БДС е :

Кърмачета      до 3 мес.             0,2мг

                              до 6 мес.             0,3мг

                              до 1 год.              0,5мг.

 

прочети още по темата тук: